Pàgina web disponible només de manera limitada
Si us plau, activi les cookies per utilitzar la pàgina web en tota la seva extensió

Dieta equilibrada

Menjar i beure de manera equilibrada, variada i agradable forma part d'un estil de vida saludable.

El cos se subministra energia, nutrients vitals i substàncies protectores. Promou el benestar físic i evita les malalties. A més, es tradueix en una mica d'alegria de viure, perquè els plats equilibrats també formen part del gaudi, de la relaxació i de la convivència.

  La piràmide alimentària suïssa presenta les bases d'una dieta equilibrada que permet cobrir les necessitats energètiques i nutricionals. Els aliments de la piràmide inferior són necessaris en quantitats superiors, mentre que els de la piràmide superior, en quantitats menors. No hi ha aliments prohibits. La combinació d'aliments en les proporcions adequades permet una dieta equilibrada. A la part superior de la piràmide trobem els dolços (per exemple, xocolata, pastissos, sucre, mel, gelats, barretes de cereals endolcides i cereals d'esmorzar), aperitius salats (per exemple, patates xips, galetes d'aperitiu), begudes dolces (per exemple, refrescos de cola, xarop, te gelat, begudes energètiques, aigua mineral tònica, aromatitzada i endolcida) i begudes alcohòliques. Tots aquests aliments i begudes acostumen a proporcionar molta energia en forma de sucres, greixos o alcohol, i poques o cap vitamina i minerals. Els aperitius salats també contenen molta sal. Tot i que les begudes “light” i “zero” són menys energètiques, no són adequades per sadollar la set, ja que poden fer que us acostumeu al sabor dolç i, en general, contenen àcids que són perjudicials per a les dents. Per tant, també s'assignen a la part superior de la piràmide alimentària.

  Els aliments i les begudes que trobeu al cim de la piràmide no formen necessàriament part d'una dieta equilibrada, des del punt de vista nutricional, però estan justificades en un estil de vida saludable i, per tant, no estan prohibits. L'important és la quantitat. De dia, s'aconsella prendre'n només una porció petita, és a dir, un mos dolç o una petita porció de salat o una mica d'alcohol. 

  Per “porció” s'entén, per exemple, una 

  • fila de la tauleta de xocolata o 
  • 20 g de crema de xocolata d'untar o 
  • 3 peces de mantega o 
  • una bola de gelat o 
  • un petit grapat (20-30 g) d'aperitius salats o 
  • un got (2-3 dl) de beguda dolça o 
  • un got de beguda alcohòlica (p. ex., 2-3 dl de cervesa)
    

  Dieta equilibrada amb formatge suís

  El formatge es classifica en la primera piràmide alimentària, juntament amb altres productes làctics, la carn, el peix, els ous i el tofu, és a dir, amb els proveïdors de proteïnes. La proteïna és un element important per al nostre cos, per exemple per als muscles, els enzims i el sistema immunitari. A més, cada un dels aliments esmentats proporciona altres nutrients valuosos com el calci (de la llet i els productes làctics), ferro (carn, ous), vitamina B12 (tots els proveïdors de proteïnes animals).

  Per tant, la recomanació nutricional per a aquest nivell de la piràmide és:

  • menjar 3 porcions de llet o productes làctics al dia. 1 porció correspon a: 2 dl de llet o 150-200 g de iogurt, de mató, de recuit o d'altres productes làctics, o bé 30 g de formatge semidur/dur o 60 g de formatge tou.
  • Diàriament, alternant 1 porció addicional d'un altre aliment ric en proteïnes (per exemple, carn, aus, peix, ous, tofu, quorn, seitan, formatge o mató). 1 porció correspon a: 30 g de formatge semidur/dur o 60 g de formatge tou o 150-200 g de mató/recuit, 100-120 g de carn, aus, peix, tofu, quorn, seitan (pes fresc) o bé 2-3 ous.
    

  Font: Societat Suïssa de Nutrició (SGE) www.sge-ssn.ch

  Galetes d'aquesta pàgina: El nostre lloc web fa servir galetes perquè els nostres socis puguin reconèixer i comprendre com fer ús del nostre lloc web. En visitar el nostre lloc web, reconeixeu que esteu d'acord amb com fem servir les galetes. Més informació.