Pàgina web disponible només de manera limitada
Si us plau, activi les cookies per utilitzar la pàgina web en tota la seva extensió

Ingredients i valors nutricionals

Llevat de moments molt excepcionals, els aliments sempre contenen una varietat de valuosos ingredients. Una dieta versàtil i variada proporciona al cos una gran varietat de nutrients per funcionar diàriament i mantenir-se de la manera més saludable possible.

Proteïna

La proteïna és un dels principals nutrients, juntament amb els carbohidrats i els greixos. Les proteïnes nutricionals proporcionen al cos els aminoàcids que necessita per construir les seves pròpies proteïnes. Les proteïnes compleixen innumerables funcions en el cos humà: són components dels músculs i de la pell, per exemple, però també d'hormones com la insulina o les hormones del creixement. A més, les proteïnes assumeixen funcions com els enzims, que transporten proteïnes o anticossos. Les proteïnes estan, per tant, als aliments d'origen animal i vegetal.

Formatge suís i proteïnes

El formatge és un proveïdor versàtil de proteïnes. Afegiu un tros de pa integral al plat d'amanida o sopa de verdures i una tassa de recuit o un tros de formatge per preparar un menjar equilibrat i ràpid.

Calci

El calci és un mineral i és un component important dels ossos i dents. Però el calci també és indispensable per a la transmissió d'estímuls en el sistema nerviós i per a l'excitabilitat de les cèl·lules musculars. Una persona adulta necessita al voltant de 1.000 mg de substància mineral al dia per cobrir les seves necessitats.

Formatge suís i calci

La llet i els productes làctics són una bona font de calcis. 30 g de formatge dur o 60 g de formatge tou cobreixen aproximadament un quart de les necessitats diàries de calcis d'una persona adulta. A més, la vitamina D, que també la trobem als productes làctics, promou l'absorció del calci dels aliments al cos.

Vitamines

Les vitamines són compostos que necessita el cos humà per a les funcions vitals. No es poden produir en el metabolisme o com a mínim no amb prou quantitats i, per tant, s'han d'ingerir a través dels aliments.

Algunes vitamines són liposolubles (vitamina A, betacarotè, D, E i K); altres són hidrosolubles (vitamina B1, B2, niacina, B6, B12, àcid fòlic, àcid pantotènic, biotina i vitamina C).

Les vitamines les trobem, per tant, als aliments d'origen animal i també als vegetals, i cada aliment conté un espectre lleugerament diferent de les vitamines. Per tant, intenteu portar una dieta variada i versàtil. Perquè una dieta que té en compte tant els diferents grups d'aliments com els diferents aliments dintre dels grups d'aliments proporciona al vostre cos una varietat de vitamines i altres ingredients valuosos.

Formatge suís i vitamines

Llevat de la vitamina C, totes les vitamines estan presents en el formatge en quantitats variables, en funció del tipus de formatge. Tanmateix, el formatge conté quantitats significatives de vitamines A, B2 i B12 en concret.

Greixos

El greix és un dels principals nutrients juntament amb els carbohidrats i les proteïnes i, a unes 9 kcal el gram, és el més energètic de tots. Els greixos són principalment una font d'energia. A més, els greixos transporten les vitamines liposolubles i proporcionen al cos diversos àcids grassos que tenen diferents efectes en el metabolisme. Una altra funció important és la dels greixos en relació amb el plaer: perquè aporten tants sabors!

Formatge suís i greixos

Els àcids grassos saturats (especialment els àcids grassos de cadena curta i mitja) dominen el greix làctic, seguits dels àcids grassos monoinsaturats. La proporció d'àcids grassos poliinsaturats és bastant petita. Tanmateix, el formatge alpí en particular té un interessant perfil d'àcids grassos amb una proporció relativament alta d'àcids grassos Omega-3 poliinsaturats. Això està directament relacionat amb l'alimentació de l'animal (pastura i herbes).

Font: Societat Suïssa de Nutrició (SGE) www.sge-ssn.ch

Galetes d'aquesta pàgina: El nostre lloc web fa servir galetes perquè els nostres socis puguin reconèixer i comprendre com fer ús del nostre lloc web. En visitar el nostre lloc web, reconeixeu que esteu d'acord amb com fem servir les galetes. Més informació.