Pàgina web disponible només de manera limitada
Si us plau, activi les cookies per utilitzar la pàgina web en tota la seva extensió

Pràctica precoç: fomentar la salut des de la infantesa.

A una edat precoç, es col·loquen les pedres angulars per a un estil de vida saludable que es pot desenvolupar més endavant.

Entre el desè i el dotzè mes de vida del nen, comença la transició al menjar familiar. Les recomanacions relatives a l'elecció dels aliments gairebé no difereix de les dels adults i, per tant, corresponen a una dieta equilibrada i variada. Els nens necessiten una varietat de nutrients per créixer i desenvolupar-se de manera òptima i mantenir-se sans.

El Disc Suís de Nutrició resumeix els missatges més importants sobre la nutrició saludable i l'exercici per als nens d'entre 4 i 12 anys. A més de les idees pràctiques i orientades als nens per menjar i beure de manera equilibrada i agradable, no s'ha de descuidar la importància de fer exercici. Els sis missatges principals del disc dietètic són els següents:

  • “Beure aigua”: l'aigua és la beguda número 1 per calmar la set. Es recomana beure de quatre a cinc gots d'aigua.
  • “Menjar verdures i fruites”: gaudiu de les verdures i fruites en diferents colors, perquè cada verdura i cada fruit conté els seus propis i valuosos ingredients.
  • “Menjar amb regularitat”: els àpats periòdics durant tot el dia promouen el rendiment i la concentració.
  • “Menjar variat”: la varietat i la preparació dels aliments contribueixen a un bon subministrament de nutrients.
  • “Gaudir-ne amb tots els sentits”: preneu el vostre temps per menjar i mengeu junts tan sovint com sigui possible, perquè els àpats són més bons així.
  • “Manteniu-vos en moviment”: l'exercici és important per a un desenvolupament físic òptim i influeix en el benestar mental i social. Els nens necessiten prou temps i espai per a això en la vida diària i en el seu temps lliure.
  • Per suposat, també podeu portar a sobre una petita porció de dolços. No hi ha aliments “sans” o “no sans”; tot és qüestió de quantitat i freqüència. 

Sigueu un model a seguir

Els pares, mares i persones que cuiden els petits són importants models a seguir: viviu a l'altura del que espereu dels més petits. No es tracta només del que es menja, sinó també de com es menja. Un ambient relaxat a taula promou el benestar i el gaudi mentre es menja. La calma, l'humor i la paciència afavoreixen el bon humor al voltant del menjar, mentre que la crítica o la pressió fan marxar la gana.

Convideu els nens a provar-ho i a ser un model valent. Això ofereix als nens una varietat d'experiències amb sabors diferents i promou una variada selecció d'aliments. Pel que fa a la quantitat, pares i cuidadors poden confiar en una bona sensació de gana i saturació en els nens. La mida de les porcions pot variar lleugerament d'un dia per a l'altre. Un Znüni o Zvieri important satisfà una mica la gana de tant en tant i aporta energia, especialment per als que es mouen tant!

Per saber-ne més, aneu a

Els nens i el formatge suís

3 porcions de llet/productes làctics al dia.
1 porció correspon a:

Per a nens d'1 a 6 anys
1 dl de llet o 100 g de iogurt, mató, recuit o altres productes làctics, o bé 15 g de formatge semidur/dur o 30 g de formatge tou.

Per a nens de 7 a 12 anys
2 dl de llet o 150-200 g de iogurt, de mató, de recuit o d'altres productes làctics, o bé 30 g de formatge semidur/dur o 60 g de formatge tou.

1 porció d'un altre aliment ric en proteïnes al dia (p. ex., carn, aus, peix, ous, tofu, quorn, seitan, formatge* o mató). Alterneu entre aquestes fonts de proteïnes
 

Font: Societat Suïssa de Nutrició (SGE) www.sge-ssn.ch

Galetes d'aquesta pàgina: El nostre lloc web fa servir galetes perquè els nostres socis puguin reconèixer i comprendre com fer ús del nostre lloc web. En visitar el nostre lloc web, reconeixeu que esteu d'acord amb com fem servir les galetes. Més informació.