Pàgina web disponible només de manera limitada
Si us plau, activi les cookies per utilitzar la pàgina web en tota la seva extensió

Formatge alpí del Ticino AOP

El formatge alpí es considera un precursor del formatge dur i semidur. La primera prova escrita que demostra que se'n menjava als Alps i que ja estava molt arrelat en la societat rural del cantó del Ticino (i que, per tant, el formatge alpí es produïa en aquella època) data del segle XII. La necessitat absoluta d'utilitzar tot el territori va obligar els habitants de la regió alpina a portar tot el bestiar, fins i tot el boví lleter, per produir el formatge a les zones més altes durant l'estiu. Es van establir gradualment diferents nivells (talls) en una mateixa muntanya. La distància de les zones d'assentaments i la necessitat de produir productes durables
va conduir al desenvolupament de la tecnologia corresponent i, per tant, a la producció del formatge alpí.

En la seva descripció de la Suïssa italiana del 1783 al 1787, Schinz esmenta el formatge i l'ús que se'n fa als Alps, als diferents indrets del cantó del Ticino on s'elaborava aquest producte. Les seves dades es confirmen a partir de les descripcions dels Alps i les tècniques de producció dels formatges. En un capítol del llibre Gotthard End su Biasca e la Val Pontirone, publicat el 1920,
es descriu detalladament el mètode de producció del formatge alpí. Amb l'excepció de les normes d'higiene introduïdes al llarg del temps i els nous coneixements microbiològics en els àmbits de la higiene i la producció de formatge, això es correspon essencialment als mètodes actuals.

El formaggio d'alpe ticinese es pot descriure amb raó com l'ambaixador de l'agricultura de la muntanya del cantó del Ticino. La seva peculiaritat es deu a les característiques específiques de la flora de les pastures alpines i al mètode de producció. Als Alps del Ticino, a una altitud d'entre 1.500 i 2.400 metres sobre el nivell del mar, creixen moltes suculentes herbes riques en espècies. En una pastura alpina es poden trobar fins a 250 varietats de plantes diferents, mentre que a la pastura de la vall n'hi ha un màxim de 20. I és precisament aquesta biodiversitat la que pot canviar de muntanya a muntanya, la que confereix al formatge els seus sabors i aromes extraordinaris, únics i singulars.

No només és bo, sinó que també és saludable. Segons els últims estudis efectuats en col·laboració amb ALP Liebefeld, s'han descobert que conté molts àcids grassos insaturats (CLA, Omega-3 i Omega-6), que són molt importants per a la nostra salut.

El formatge alpí del Ticino és molt més que un plat meravellós; és l'expressió autèntica de l'arrelament d'un producte al seu camp. És un art, un estil de vida. És cultura, tradició i naturalesa pura.

Tessiner Alpkäse AOP

Aquest formatge alpí es considera precursor del formatge de pasta dura i semidura. Els primers registres escrits demostren que l'aprofitament dels Alps ja estava arrelat profundament a la societat agrícola del cantó de Ticino.

STEA
Società Ticinese di Economia Alpestre

6955 Cagiallo
Telefon: +41 (0) 91 943 55 82

Galetes d'aquesta pàgina: El nostre lloc web fa servir galetes perquè els nostres socis puguin reconèixer i comprendre com fer ús del nostre lloc web. En visitar el nostre lloc web, reconeixeu que esteu d'acord amb com fem servir les galetes. Més informació.