AOP i IGP: marques de qualitat amb caràcter
Molts formatges suïssos són especialitats tradicionals que tenen una forta relació amb la seva regió d'origen. Cal destacar el que és tan valuós: amb les etiquetes AOP i IGP es van establir dos segells de qualitat que garanteixen els més alts estàndards d'origen, procediment i qualitat.
De la regió. Garantit!
Els formatgers han produït el formatge suís durant generacions amb passió i entusiasme. El profund arrelament del producte a la seva regió crea quelcom d'especial: representa la tradició i l'origen, la gent i el seu ofici. Actualment, només es produeixen d'aquesta manera uns pocs aliments: l'Oficina Federal d'Agricultura de Suïssa els enregistra i els atorga les dues marques de qualitat protegides AOP i IGP. Els organismes de certificació independents també supervisen el compliment de les disposicions sobre l'origen, el procés i la qualitat de les especificacions.
Fins ara, a Suïssa no n'hi ha només formatge, sinó que també hi trobem productes carnis, pa, begudes alcohòliques, fruites i verdures que poden portar aquesta mateixa etiqueta. Els productes AOP i IGP sempre inclouen la regió al nom i ajuden els consumidors a establir una marca que els diferenciï dels productes estàndard i de producció massiva a l'hora de comprar determinats productes certificats.
AOP: un producte, una zona

AOP és la sigla d'Appellation d'Origine Protégée (la famosa denominació d'origen protegida). Aquests excel·lents productes es produeixen, es processen i es refinen en una regió clarament definida. En el cas del formatge AOP, la llet procedeix de la mateixa regió on es ven i on es madura el formatge. Actualment, hi ha 12 varietats de formatge suís que porten el segell d'aprovació AOP:
- Formatge alpí de Berna i Hobelkäse AOP
- Formatge agre Bloder AOP
- Emmentaler AOP
- Formatge alpí Glarner AOP
- L'Etivaz AOP
- El Gruyère AOP
- Raclette du Valais AOP
- Sbrinz AOP
- Formatge alpí del Ticino AOP
- Tête de Moine AOP
- Vacherin Fribourgeois AOP
- Vacherin Mont-d'Or AOP
IGP: directrius per a les regions

La marca de qualitat IGP és l'abreviatura d'Indicatrion Géographique Protégée, és a dir, una indicació geogràfica protegida. Les especialitats amb etiqueta IGP es produeixen, es processen o es refinen al lloc d'origen. Per exemple, la carn d'una salsitxa IGP també pot procedir d'animals de cria en una altra regió.
Voleu saber-ne més?
Quins productes són candidats actuals per obtenir les certificacions AOP o IGP? Què passa amb aquestes certificacions a la UE o a escala internacional? En trobareu les respostes i molt més al lloc web oficial d'AOP-IGP: